Quiltkompas

Creatief met hoofd, hart en handen

De stoffen van Quiltkompas

Quiltkompas biedt een keuze uit de nieuwste collecties van Moda, Makower, Windham en Free Spirit. Stoffen van topkwaliteit, altijd met allure en effect. Veel moderne series, maar ook mooie traditionele en reproductiestoffen. Inspiratie uit het verleden, vertaald naar deze tijd. Met een vleugje patina, zoals bij oud linnengoed, kant of fluweel en rijke kleuren en dessins die de sfeer oproepen van Engelse landhuizen of de Franse campagne. Daarnaast zijn er steeds meer lichte, frisse stoffen met wat fellere kleuren en strak en modern palet. Aquarelkleuren en vrolijke ongecompliceerde kleuren voor kinderkamer of keuken. Ik ben ook dol op vintagestoffen. Als een rode draad met alle printcollecties verbonden is de prachtige Grungecollectie van Moda, een uiterst veelzijdige basiscollectie met ruim 200 kleuren. Ik vind het allemaal mooi en geniet er elke dag van!

INEKE

Eigen kleuren en motieven

Ik heb op traditionele wijze leren quilten bij Maria Broers, van Carol Cox in Utrecht. Iedere leerling werkte aan dezelfde traditionele blokken, maar koos uit alle stoffen een heel eigen palet: zacht of fel, donker of licht, batik, rozen of klassiek. We eindigden met samplers die net zo verschilden als onze persoonlijkheden. Nog steeds vind ik traditionele stoffen mooi, maar ik ben steeds meer de kant van het moderne quilten op gegaan.

Een heel andere weg

Het idee om ‘iets’ met quilten te gaan ondernemen kwam rond 2012. Na een druk leven dat bijna volledig in het teken stond van mijn loopbaan kwam er geen volgende baan. De crisis, de leeftijd, het lot, wie zal het zeggen? De gedwongen stilstand bracht me tot bezinning. Waar stond ik en wat wilde ik verder in mijn leven? Ik realiseerde me hoe ik altijd werd geleefd door de hectiek van ‘alles wat er nog moest gebeuren’. De tijd leek rijp voor een stap in een heel andere richting.

Quilten: het begin

Hoe ben ik tot quilten gekomen? Als werkzoekende had ik meer tijd dan geld. Toen ik op een dag een mooie patchworksprei in een winkel zag, wilde ik zelf zo iets maken. Maar ik had geen idee hoe. Ik ben op quiltles gegaan, en ik vond het heerlijk! Ik wilde er alles van weten. Er ging een nieuwe, fascinerende en inspirerende wereld voor mij open. In die tijd ontmoette ik artquilter Hilde van Schaardenburg en we betreurden het dat er in onze woonplaats Hilversum helemaal niets was op dit gebied. Toen viel bij mij het kwartje: als ik dat nou eens op ging pakken? Een winkel met cursussen, exposities en uitwisseling? Ik had in het verleden al zo veel geregeld en georganiseerd, waarom dan dit niet? Van het een kwam het ander, te veel om hier te vertellen. Vervolgens is Quiltkompas als webwinkel ontstaan.

Quilten heeft veel voor mij betekend in deze fase van verandering in mijn leven. Ik heb door het quilten leuke mensen ontmoet en er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. Inmiddels – ik zeg dat met dankbare verbazing – is quilten zelfs mijn werk geworden. Werk waarbij niet alleen mijn hoofd, maar ook mijn hart en handen zijn betrokken. Want dat is precies waar quilten bij mij en ik denk ook veel medequilters voor staat. Quilten heeft te maken met ontmoeten en het onderstrepen van speciale relaties en bijzondere gelegenheden. Quilts kunnen blijdschap, troost en warmte bieden. Ze kunnen verrassen en tot nadenken stemmen.

Quilten is delen

Ik beschouw Quiltkompas als een gezamenlijk bouwwerk. Dat komt in de eerste plaats door het quilten zelf, dat in een lange traditie staat van uitwisselen en samen doen. Ook Quiltkompas als onderneming zou er niet zijn zonder al die mensen die me de afgelopen jaren hebben geholpen met advies, informatie, praktische hulp, maar bovenal ook met hun vertrouwen en enthousiasme. Al die mooie bijdragen hebben Quiltkompas gevormd en maken er nu deel van uit. Op mijn beurt wil ik dit alles graag verder delen…

Terug naar het vertrouwde

Quiltkompas was destijds een nieuwe stap, maar tegelijk voelde het als een terugkeer naar iets vertrouwds. Als kind heb ik leren handwerken van mijn oma en moeder. Ik heb lange tijd en met plezier mijn eigen truien gebreid en kleding genaaid. Op een gegeven moment raakte handwerken een beetje over. Ik had er door mijn drukke werk geen tijd meer voor. Gelukkig is handwerken weer helemaal terug. Hiermee is ook voor mij de cirkel rond. Het past helemaal in deze tijd en in deze fase van mijn eigen ontwikkeling.

Ik wens ieder veel creativiteit toe, met hoofd, hart en handen!

Ineke Schotanus